28 Ocak 2011 Cuma

PANDİSPANYA

Pazar günü İstanbul'dan anneciğim ve iki erkek kardeşim gelecek.Çok mutluyum.Biri 13 diğeri 6 yaşında bende onlara şeker hamurlu pasta yapmaya karar verdim.Bakalım ortaya ne çıkacak? :) Pandispanyanın tarifi :

KLASİK SADE PANDİSPANYA (24 cm'lik kalıp için)
Malzemeler:

  • 4 Adet Yumurta
  • 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker (ben 3 koydum)
  • 4 Türk Kahvesi Fincanı Un     (3.5 koydum)
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
Pandispanya Yapılışı:
  1. Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın.
  2. Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.
  3. Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın.
  4. Şeker eriyince yağı ekleyin ve çok az çırpın.
  5. Toz malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur)
  6. Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.

Pandispanya yaparken bilmemiz gerekenler:
  1. yumurtaların oda ısında olması gerekmektedir.
  2. şeker ve yumurta iyice çırpılmalıdır. Yani 2-3 dakika çırpmalıyız.
  3. unlu karışım şekerli karışıma ilave ederken çok fazla karıştırmamaya dikkat etmeliyiz. Yani mikserin en düşük ayarında ve kısa bir süre karıştırarak diğer malzemeler ile karışmasını sağlamalıyız
  4. kalıbı yağlarken katı yağ kullanmalıyız
  5. sade tariflere kakao ilave edeceksek isek karışımın biraz daha koyu olacağını bilmeliyiz.
  6. pişirme esnasında ilk 20-25 dakika fırının kapağını açmamaya özen göstermeliyiz.
  7. pandispanyamızda değişik lezzetler denemek için kek karışımına tarçın, limon kabuğu rendesi, portakal kabuğu rendesi, evde var olan marmelatlarımızdan 1 çorba kaşığı kadar ilave edebiliriz.
  8. Pandispanyalarımızı en az 1 gün önceden hazırlarsak pastamız daha lezzetli olacaktır.
    hazırladığınız pandispanyayı streç filme sararak serin bir yerde birkaç gün, buzdolabında birkaç hafta muhafaza edebilirsiniz.
  9. en az 1 gün önceden hazırladığınız pandispanyamızı pasta yaparken kullanırken ara katlarını dilediğimiz malzeme ile iyice nemlendirmeliyiz.

18 Ocak 2011 Salı

DENİZATI

Denizatını gören var mı?Annemlere gittiğimizde hamsi temizlerken bir çığlık annemden birde baktım ki ana bu çizgi filmlerde gördüğümüz denizatı olsa gerek :)
Ortadaki de sardalyaydı galiba.bunlarda kurumuş halleri.. Kurutulup asılıyomuş galiba.Şans getiriyormuş..

12 Ocak 2011 Çarşamba

Diş Buğdayını bilen var mı?

                                             Ateş ve ishalimiz kesildi Hamdolsun.pazar günü kızımın dişini hissettik.kim ilk görürse o bebeğe hediye alırmış.Ben gördüm tabiki :) Birde bu yeni dişi kutlanırmış.İşte bugday haslanıp kaselerle servıs yapılırmış.içine altın konulup bulan bebege hedıye alırmış.bazı metaryeller dızıp bebek onlardan bırını secermış.ve meslegı onunla alakalı olurmuş falan .. Bende istiyorum.Annemler 15 tatilde burda olurlarsa hep birlikte bişeyler yapacağız.. Tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum :)